Blogginläggen jag aldrig skrev

1. Rött nytt år

Alla som inser att världens resurser är en smula orättvist fördelade och tycker att de rika skulle kunna dela med sig lite mer borde läsa Nina Björks Drömmen om det röda. Det är en klok bok om ekonomi och politik, om Rosa Luxemburg och vad som en gång var poängen med socialdemokratin långt innan den företräddes av Stefan Löfvén som vill registrera fattiga, vakta gränser och ägna sig åt resursfördelning via välgörenhet. Du kan också blanda upp läsningen med Liv Strömquists Uppgång och fall och på så sätt få dig en närande blandning av näsfniss och intellektuell stimulans.

 

2. Mennesker trænger mennesker

Plöjer tv-serien Skam som alla andra och mitt hjärta rusar med i full fart längs känslornas norska highway. Vad vi lär oss av Skam? Kanske lär vi oss att kärleken är störst av allt, men att vänskapen är det som gör det uthärdligt att vara människa i det långa loppet. (Det – och kanske också att ha föräldrar som, även om de är frånvarande, betalar.)

 

3. Donna Cookquijote

”Romanen är uppkallad efter sin huvudperson, en fattig student som förläser sig på ärofyllda forskningsfält och därför drar ut i världen för att upprätthålla forskningens ideal.” Jag påbörjar en masteruppsats och känner oroväckande ofta att jag ämnar slåss mot väderkvarnar kommande termin. Det kanske blir ingenting. Det kanske blir glädjedödande. Men om det blir för tråkig stämning kan vi ändå titta på Skam och glädjas åt att kärleken ibland kan få vara störst av allt. Vi behöver kärleken i år. Vi behöver påminnas om att människor behöver andra människor.

> Kommentarer