Född fenome… nä

 

Om ni har den här på läslistan kan ni stryka den genast. Läser ni fort och har ett dygn över kan ni kanske överväga att ägna detta då på förhand förlorade dygn åt att läsa Josephine Bornebuschs Född fenomenal. Boken handlar om Rut som är femton, skriver dagbok, är besatt av Anne Frank och anser sig vara född fullkomligt fenomenal. Enligt intervju med förlaget gick det till såhär när boken om Rut föddes:

 

”Jag tror att allt började med att jag ville skapa ett porträtt av en tjej som inte var som alla andra. Som vågade sticka ut och hade ett enormt bra självförtroende. Många ungdomsporträtt handlar om ungdomar som inte alltid mår så bra. Jag ville skriva om en tjej som gör det och som tycker att hon är lite smartare och lite bättre än alla andra … och så växte Rut fram.”

 

Och sen läser jag applåderna som boken fått av sina läsare å ba ja hurra, en tjej med gott självförtroende, vilken bra bok! Och ja, det är såklart bra. Det som irriterrar mig till stön och suckar är att Rut känns så vansinnigt konstruerad, så uppenbart en önskeperson som jag varken förstår eller gillar – och det är inte för att jag inte känner igen mig i att vara en tonåring med gott självförtroende. Är det en bra bok kan jag identifiera mig med, känna igen mig i och känna för, vem som helst. I en dålig bok blir det platt fall och slöseri med tid att läsa den. Som i det här fallet.

 

Stryk den från listan och gå rakt på Anne Franks dagbok istället. Eller något av de andra 99 antirasistiska boktipsen som Litteraturmagazinet framställt.

 

Gott självförtroende i all ära, men önskemänniskor helt utan självinsikt är ju bara obehagliga. Även om de är femtonåriga tjejer som jag förväntas sympatisera med.

> Kommentarer